3D lukostřelba

Napřed o co jde.

„Jedná se o střelbu lukem na modely zvířat v životní velikosti zasazené , pokud možno, do jejich přirozeného prostředí. Soutěžní trať se staví většinou v přírodě- lesy, louky, rokle apod.“ Tolik strohý popis.

Jak jsem se k ní dostal?

Za to může Jirka Rafaj. Kdysi na zavírání nebe donesl luk a terčovnici, aby si naše děti vyzkoušely střílet z luku. Díky tomu zasekl hluboko drápek u Honzy, který za pár dní za mnou přišel, že se mu to líbí a jestli bych mu luk nekoupil. Co by milující otec neudělal pro syna. 🙂 Sedl jsem k „vše znalému“ internetu a začal studovat informace. Výběr jsem nechal na srdci a trefil jsem se do černého. Do oka mi padly luky od Arniho – Tomáše Hanuše. Domluvil jsem se s ním na osobní návštěvě, po které se začaly dít věci. Objednal jsem luk pro Honzu a sebe. K tomu si domluvil kurz lukostřelby, který Tomáš pořádá několikrát v roce. Na kurzu jsem se potkal s dalšími vynikajícími lidmi kolem Tomáše. A začal poznávat komunitu. Jestli jsem si myslel, že jde o sport úzkého okruhu lidí, tak jsem velmi rychle prozřel. Obvykle se na místní soutěži sejde víc jak 100 lidí.

Chvíli mi trvalo než jsem vstřebal všechny informace z kurzu. Probudil se ve mě prastarý lovec. Honzovi jsem se doma snažil předat informace, které jsem získal na kurzu. Začali jsme spolu chodit pravidelně střílet kousek za dům do lesa. Po čase se k nám přidala i Eliška. Tak jsme chodili střílet 3. No a jak to bývá s dětmi, zůstal jsem v tom sám. 🙂

Co mi lukostřelba přinesla?

Uklidnění mysli, protože bez čisté hlavy neudělám správný výstřel.

Poznání – jiných lidí s jinými starostmi, než jsem se ve svém životě stýkal. A bylo to velmi inspirující poznání.

Touhu – posouvat se dál, vidět vše jinými očima. Dát vše do toho jediného plynulého pohybu, který je potřeba pro vypuštění šípu.

Zodpovědnost – za každý šíp, který z luku vystřelím.

A hlavně být sám se sebou, naučit se ovládat mysl a tělo. Protože i když člověk střílí s někým na 3D parkuru, tak u tohoto sportu je vždy jen sám za sebe. Nikdo mu s ničím nepomůže a úspěšná trefa je jen jeho práce.

Co poradit zájemcům o tento krásný sport? Zajděte se někdy podívat na závody 3D lukostřelby, nebo navštivte klub ve Vašem okolí. Vyzkoušejte si střelbu z luku. V lukostřelbě je moc variant luků. Od klasických až po moderní luky. Třeba se ve Vás probudí starý lovec, tak jak ve mě.

You may also like

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *