4. kolo seriálu F3K Morava

12. ledna se sešlo v Holešově 19 soutěžících, aby poměřili své síly při 4. kole seriálů soutěží F3K Morava. Účast byla překvapivě hojná, snad tomu přispělo i solidní počasí. Hned v úvodu bych chtěl poděkovat městu Holešov, díky jeho podpoře máme k dispozici perfektní plochu pro naše soutěžní létání.

Soutěž jsem rozlosoval na 3 rundy ( protože jsme se sešli v lichému počtu soutěžících, jinak by jsme si nebyli schopni radit a měřit ) a naplánoval 8 kol. Začali jsme lítat v 10 hodin a plánovaný konec byl v 15 hodin. V poledne jsme se na chvíli schovali do maringotky, abychom se ohřáli a ochutnali uzeninu z udírny. Pro hlášení úloh a odpočítávání času již dlouho používám software F3K Master. Nastavil jsem mezi jednotlivými rundami pauzu 5 min. To akorát stačilo na to, aby se další soutěžící připravili na lítání a ostatní nestihli vychladnout. Přesto jsme nakonec odlétali „jen“ 6 kol a soutěž ukončili před plánovanou 15 hodinou. Důležitější než se hnát za počtem kol je odlétat si soutěž v klidu a přátelském duchu. ( Přiznám se, že jsem toho měl plné zuby, nohy až v krku a bolelo mě celé tělo. ) Což se dařilo v míře vrchovaté. Pro mne byl velký přínos chodit radit Maťovi. Má velmi zajímavě řešeno posouvání těžiště na svém modelu.

Díky tomu nezvedá plošné zatížení a přesto upravuje pronikání modelu v různých povětrnostních podmínkách. Zaregistroval jsem i spoustu dalších diskuzí mezi účastníky, ve kterých se probíraly různé technické fičury. Proto vlastně celá F3K Morava vznikla a už druhým rokem čile funguje. Je to setkávání lidí z Moravy a Slovenska, kteří si vyměňují své poznatky a zkušenosti. Je úplně jedno jestli jde o soutěžáka tělem i duší, nebo fanouška F3K, který lítá doma na poli.

Výsledovku, průběžný žebříček, spoustu fotek a videí je na webu www.f3kmorava.eu.

1.Maťo Smyčka, 2.Marcel Králík, 3.Peter Malák

Po roce si F3K soutěž byl zalétat i bratr v triku = Anténa. Snad si vlil do žil energii pro další soutěžní lítání. Přiznám se, že bych si to moc přál.

Trochu si postesknu nad přístupem FAI, které vyhlásilo úpravy pravidel pro rok 2020. Nechci v tuto chvíli polemizovat nad úpravami, mrzí mě ale, že nejsou schopni zajistit aktualizace software pro vyhodnocení soutěže a hlášení jednotlivých úloh. Pro hlášení používám F3K Master, tato aplikace je hojně používána i v Evropě. Pro vyhodnocení soutěže mám již roky zaběhnutý F3KScore, který je taktéž hojně používán. Obojí k datu soutěže nebylo aktualizováno na nové pravidla. Bohužel jejich přístup značně znepříjemňuje práci pořadatele, který musí respektovat změny, ale nemá k tomu korektní nástroje. Snad by ze strany FAI stálo za zamyšlení, jak vykomunikovat změny s majiteli software před platností úprav pravidel. Nebo to celé pojmout jinak, naprogramovat a dát k dispozici vlastní software na řízení a vyhodnocení soutěží. Konec stesku.

You may also like

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *